Qi Gong Eindhoven

Qi Gong

Wat is Qi Gong?


De woorden qi en gong

Qi = levensenergie. Het is de energie die aan alles leven geeft en die door alle dingen heen stroomt, ook door het menselijk lichaam en de geest.


Gong = werken met, cultiveren en ontwikkelen van.


Qi Gong (spreek uit als: tsjie ghong of sjie koeng) betekent dus: werken met levensenergie.


Je kunt Qi Gong overigens ook op andere wijzen geschreven zien, zoals: chi kung, qi kung of chi gong.


Qi in balans brengen

Qi Gong is een Chinese bewegingsleer die onderdeel uitmaakt van de eeuwenoude Chinese gezondheidsleer.


In alle facetten van de Chinese gezondheidsleer gaat het erom de Qi, de levensenergie, optimaal en vrij te laten stromen om zo het lichaam en de geest in een gezonde balans te brengen en te houden.


Dit is ook wat je doet in Qi Gong: door het geconcentreerd uitvoeren van rustige, ontspannen, harmonische bewegingen beïnvloed je de Qi in je lichaam op een positieve manier. Je ademhaling is daarbij ook van belang.


Uitgangspunt daarbij is het aanleren van een andere manier van bewegen, een manier die om samenwerking vraagt van skelet en zwaartekracht (ook wel de kracht van de aarde genoemd).


Je leert hoe je je skeletstructuur en gewrichten in de juiste houding kunt zetten, zodat ze krachten kunnen overdragen naar elkaar. Dit is een natuurlijk proces. Door je skeletstructuur goed te zetten en je gewrichten open te zetten, kun je vanuit je skeletstructuur gaan bewegen. De spieren zetten hierbij de beweging niet aan, maar volgen het skelet. Hierdoor worden ze minder belast en zullen ze minder klachten veroorzaken.


In de Qi Gong oefeningen leer je bovendien door middel van je eigen focus de kleinste spiertjes in je lichaam te gebruiken en beheersen. Je kleine spieren verbruiken minder voedingstoffen en zuurstof dan je grote spieren. Door te leren je kleine spieren te gebruiken, verbruik je dus minder energie bij bewegen en beweeg je efficiënter!


Een diepe harmonische ademhaling ondersteunt de aanvoer van verse zuurstof naar de organen en spieren en de afvoer van CO2 uit het bloed. Het zacht ontspannen en rekken van de spieren zorgt voor een betere bloeddoorstroming, waardoor afvalstoffen uit de spieren en organen makkelijker naar de nieren worden afgevoerd. En doordat je spieren langzaam langer worden krijgen je gewrichten meer bewegingsvrijheid.


Wat zijn de effecten van Qi Gong?


De uitwerking van Qi Gong is subtiel en zacht. Door je lichaam in de juiste houding te zetten kan energie (Qi) optimaal door je lichaam stromen. Je leert los te laten en te ontspannen.


Daardoor bereik je:


• ontspanning van lichaam en geest
• een rustigere ademhaling
• regulering van je bloedsomloop
• meer energie
• betere hanteerbaarheid van stress
• een juiste lichaamshouding bij het zitten, lopen en arbeid verrichten
• beter rechtop lopen
• geen pijnlijke benen en voeten bij langdurig staan of wachten
• een goedwerkende spijsvertering
• versterking van je immuunsysteem en dus een sterker zelfgenezend vermogen
• regulering van hormoonhuishouding en zenuwstelsel (fysieke en emotionele balans)


Kortom, met Qi Gong voel je je fitter, meer in balans en meer jezelf!


In de praktijk ligt het verschil tussen Tai Chi en Qi Gong vooral in de uitvoering.
Bij Tai Chi worden verschillende bewegingen achter elkaar gedaan, in een vast patroon, bijna als een dans. Iedere beweging wordt telkens maar één keer uitgevoerd. Bij Qi Gong staat elke beweging op zichzelf en wordt deze meerdere malen herhaald. Hierbij krijgt je lichaam en dus jij de tijd de beweging eigen te worden.

Daarnaast is Qi Gong van oorsprong een bewegingsleer, terwijl Tai Chi van oorsprong een krijgskunst is.

Wouter Broekman


06-15116462
info@qigongeindhoven.nl


Contactformulier


Klik hier om het contactformulier te

openen